top of page
HISTORIER FRA NORD-KIVU: Eksempel fra 2000-tallet, Change Agent Peace Programme - Av Jeremy Nzabanita 

CAPP i Nord-Kivu har virkelig vokst siden vi begynte vårt arbeid. Vi begynte våre freds-byggende kurs i Goma, hovedstaden i Nord -Kivu. Ett år senere begynte vi fredsarbeid i Masisi og så i Rutshuru et par år senere. Nå har vi utvidet til Lubero territoriet i grensebyen Kanyabayonga. 

Vi samarbeider med andre kirkesamfunn og med forskjellige frivillige organisasjoner. Vi har også trent noen tjenestemenn og lokale myndighetspersoner. Deres bidrag er at de garanterer vår sikkerhet når vi arbeider i farlige områder. 

"Sakatwa, Baba Njabuka, sjef for Mike-no Quarter, hadde vært separert fra sin kone i to år da han deltok i et AVP-kurs. I løpet av kurset ble han beveget av budskapet om tilgivelse. Han ringte til sin kone og ba henne komme og delta i kurset. Der ba han henne om tilgivelse og ba henne om å flytte hjem igjen. Siden har de levd sammen i fred og fordragelighet. "

Fredsfestival organisert av en lokal fre

Fredsfestival organisert av en lokal fredskomité i Burundi. Foto: Bridget Butt 

"Abdu Kikolo, sjef for Keshoro Quarter, deltok i et AVP-kurs (Alternativ til vold), i 2006. For et par dager siden kom han for å besøke Pastor Alphonse Putulu, en av kurslederne, og sa: Jeg er takknemlig for det kurset i AVP som jeg deltok i. At jeg fremdeles har job-ben som Sjef for Keshoro Quarter, skyldes dette AVP-kurset. Der lærte jeg hvor viktig det er å lytte ordentlig når folk kommer til meg og forteller om konflikter de har med sine naboer. I dette kurset lærte jeg å analysere konflikter, og det har hjulpet meg til å ta gode beslutninger."

Fredsfestival organisert av en lokal fre

Fredsfestival organisert av en lokal fredskomité i Burundi. Foto: Bridget Butt 

"Nande-stammen i Kanyabayonga i Lubero-territoriet diskriminerte vanligvis mot tjenestemenn som ble plassert der som administratorer. Når en tjenestemann fra en annen stamme kom til området, gjorde sivilbefolkningen alt de kunne for å gjøre livet vanskelig for ham for å få ham til å dra sin vei. De kunne til og med finne på å forgifte ham hvis de ikke greide å bli kvitt ham. Men siden vi begynte å organisere AVP-kurs, har denne diskrimineringen opphørt. Dette kom fram i et vitnemål fra ordføreren i byen."

——— av Jeremy Nzabanita er koordinator for CAPP i Nord-Kivu, Øst-Kongo. 

bottom of page