top of page
  • Forfatterens bildeTonje Hundevadt

Den syriske kjøkkenhagen

Skrevet av Marianne Skudal, lærer ved Sogn jord- og hagebruksskule

Den syriske kjøkkenhagen sommeren 2018. Fotograf: Marianne Skudal.


Jeg ønsker å dele noen av mine gode erfaringer med økologisk hagebruk. Spesielt i disse dager kan det være godt å tenke på noe annet som er positivt. Jeg har vært så heldig å få jobbe med syriske flyktninger og økologisk kjøkkenhage ved Sogn jord- og hagebruksskule i Aurland.


Etter hvert som jeg ble kjent med mine syriske elever så jeg et stort behov for en annen type norskopplæring enn bare klasseromsundervisning. Ekstreme påkjenninger på grunn av krig og lidelser gir ofte utrygghet, angst og traumer på lang sikt. Det kan sperre for læring, ikke minst i ukjente omgivelser. Learning by doing gir større muligheter for å lykkes i læringsprosessen på mange måter. Å være en del av et felleskap der alle får mulighet til å bidra på lik linje skaper et trygt og inkluderende læringsmiljø.


Undervisningen måtte dekke flere behov: elevene trengte å ha en hverdag med tilknytning til et trygt sted der de kunne få mulighet til å føle glede og tilhørighet. Det er dessuten vitenskapelig bevist at det å jobbe med jord og planter gir en fysiologisk positiv effekt.

Som en av mine syriske elever uttrykte i veksthuset: «Nå har jeg det godt. Nå glemmer jeg alt det vonde. Nå er jeg tilbake i Hamah, i pistasjfarmen min, den gang det var fred, og vi levde et lykkelig liv».


Dyrking av tomater og paprika i veksthuset. Fotograf: Marianne Skudal.

Potting av ulike vekster. Fotograf: Marianne Skudal.


Arbeidet i Syrerhagen gav kunnskap om økologisk hagebruk og inspirasjon til å dyrke hjemme i hagen for flere av familiene. Det ble stor glede for meg å oppleve små kjøkkenhager mellom høye fjell ved Aurlandsfjorden hos bymenneskene fra Aleppo og Homs.


Stolte elever ved Voksenopplæringen Sogn jord- og hagebruksskule deler ut smaksprøver av tabbouleh og fattoush fra egne produserte grønnsaker. Fotograf: Marianne Skudal.

89 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page