Skrevet av Arnstein Finset, styreleder i Kvekerhjelp
I år har Kvekerhjelp finansiert et fredsprosjekt i Sør-Kivu-distriktet i Den Demokratiske Republikken Kongo, ofte forkortet til DRC. Målet med prosjektet har vært å bidra til å forebygge voldsbruk og redusere konflikter i byen og territoriet Uvira under og etter valgene som ble gjennomført i desember 2023 og utover i 2024. Se bilder nederst i artikkelen.
Prosjektet som Kvekerhjelp har finansiert, ble gjennomført i en periode med flere valg, både av president, nasjonalforsamling og lokal organer og også folkeavstemninger om lovbestemmelser. Prosjektet ble organisert av en lokal fredsorganisasjon, INIREC (Initiatives pour la Réconciliation Communautaire), som Kvekerhjelp har samarbeidet med siden 2011.
INIREC organiserer fredsklubber for ungdom i alderen 16 til 35 år med sikte på å fremme fredsbyggende tiltak, sikkerhet og godt styresett i Sør-Kivu og spesifikt i Uvira og Fizi øst i DRC. Prosjektet som Kvekerhjelp finansierte omfattet treningsverksteder om mekanismer for å forebygge og redusere konflikter og vold i forbindelse med valgene, produksjon av radiosendinger om forebygging av konflikter og vold, organisering av dialogsesjoner i flere lokalsamfunn mellom unge mennesker om spørsmålet om forebygging og reduksjon av konflikter og valgvold, overvåking av hatmeldinger som deles på sosiale medier og som ble møtt med produksjon av «motmeldinger» og i noen tilfeller inngripen i konflikter som lett kunne føre til vold.
Litt data om hver av tiltakene i prosjektet:
Treningsverkstedene ble gjennomført for til sammen 50 unge deltakere og ledere i fredsklubbene, 31 gutter og 19 jenter.
Det ble produsert radiosendinger hver søndag morgen over seks måneder mens valgene pågikk.
Dialogsesjonene mellom ungdommer som hadde gjennomgått trening i treningsverkstedene og andre unge mennesker i forskjellige nabolag i Uvira samlet totalt 752 unge gutter og 498 unge jenter.
Deltakerne i treningsverkstedene organiserte en WhatsApp-plattform der de registrerte hatmeldinger identifisert i de forskjellige WhatsApp-grupper de er medlemmer i og formulerte og delte positive motmeldinger. Mer enn 5 720 mennesker ble nådd av meldinger som ba om fred og sosial samhørighet delt i 286 WhatsApp-grupper.
Ved noen anledninger intervenerte unge prosjektdeltakere i situasjoner som var i ferd med å bli voldelige, og oppnådde å roe gemyttene, slik at vold ble unngått.
Bilder fra prosjektet
Unge prosjetdeltakere samlet til et treningsverksted.
En av deltakerne i prosjektet legger fram en sak i et treningsverksted.
Unge prosjektdeltakere i arbeid med produksjon av radioprogram.
Glimt fra en dialogsesjon i et lokalsamfunn.
Opmerkingen