top of page
  • Forfatterens bildeTonje Hundevadt

Utdeling av Nobels Fredspris 10.12 2019

Oppdatert: 19. mar. 2020

Utdeling av Nobels Fredspris  – Oslo Rådhus 10. desember 2019

Skrevet av Marit Zeiffert og Per Christian Aanensen


Fotograf: Per Christian Aanensen


Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok Fredsprisen 2019 for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, ikke minst for sin avgjørende innsats for grensekonflikten med nabolandet Eritrea. Seremonien var høytidelig, verdig og enkel, og gjorde dypt inntrykk.


Fotograf: Per Christian Aanensen


Her fra salen i det den er i ferd med å fylles opp. Under selve arrangementet var det ikke tillatt å fotografere. Salen var dekorert med nydelige etiopiske blomster, som sto perfekt til den flotte utsmykningen i Oslo Rådhus. Det var en stor glede og ære å få delta. Vi representerte Kvekerhjelp, som hvert år utpeker deltakere til fredsprisutdelingen i Oslo.


Dette gjør de på vegne av Friends Service Council og American Service Committee, som mottok Nobels Fredspris i 1947.


Berit Reiss-Andersen, leder for Det Norske Nobelinstitutt, ga oss et veldig godt innblikk i den politiske situasjonen på Afrikas Horn og den siste positive utviklingen i området. Hun presenterte prisvinneren som en uredd og hardt arbeidende statsleder med klare mål. Det ga håp om at konfliktene mellom ulike folkegrupper kan dempes ytterligere, slik at energi og innsats kan rettes mot å bedre alles livsgrunnlag.


Abiy Ahmed Ali ga et veldig godt inntrykk. Hans tale var gripende og oppløftende. Han omtalte sitt folk og sitt land med kjærlighet og respekt. Det spredte begeistring blant hans mange landsmenn som var gjester i Oslo Rådhus. Vi var så heldige å være omringet av dem, og fikk god kontakt med flere. De fleste var kledd i sine nasjonale festklær, klappet og applauderte på høylydt afrikansk vis.


Det hele var rammet inn av vakker musikk, norsk og etiopisk.


Fotograf: Per Christian Aanensen


Ikke minst var det en stor opplevelse å være tilstede foran Grand Hotell på kvelden, der prisvinneren tradisjonen tro mottok folkets hyllest fra balkongen. Forventingen lå i luften og stemningen var god tross regnværet.


Vi håper Abiy Ahmed Ali lykkes i sitt videre arbeid, slik at det etiopiske folket får et best mulig liv og regionen kan oppleve varig fred.


Vi takker for en minnerik opplevelse.
                                                                                                 Bilde hentet fra: https://www.nobelpeaceprize.org/no/Prisvinnere

51 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page