top of page
  • emiliehognestad

Barnehagene i Gaza hardt rammet av krigen

Skrevet av Arnstein Finset, styreleder i Kvekerhjelp


All normal virksomhet i de barnehagene som Kvekerhjelp støtter i Gaza, er avbrutt på grunn av krigshandlingene. Barn, familier og ansatte har flyktet ut av Gaza by og søkt tilflukt under kummerlige forhold lenger sør i Gaza. Men midt oppe i elendigheten ble det nylig arrangert en Barnas Dag i barnehagen i Rafah, der traumatiserte barn og foreldre kunne tilbringe noen timer sammen i en pustepause i krigshverdagen. Kvekerhjelp planlegger å opprettholde sin støtte til barn i Gaza og vurderer i disse dager å støtte et planlagt aktivitetstilbud til barn som sammen med sine familier er på flukt.


Midt i alle krigens grusomheter i Gaza ble det arrangert en åpen dag for barn i en barnehage i Rafah.


Krigen i Gaza har rammet de tretten barnehagene som Kvekerhjelp støtter med full tyngde. Allerede i krigens første dager ble en av barnehagene rammet av bomber og ble fullstendig ødelagt. Seinere er flere barnehager rammet. I alt er minst fem av dem ødelagt av bombene.


En av de første barnehagene som ble ødelagt i krigen


Dramatisk flukt og personlige tragedier

Kvekerhjelp holder kontakten med våre folk i Gaza. Både styreleder Ahmed Rabah i Palestinian Early Childhood Education Programme (PECEP) og Kvekerhjelps lokale kontaktperson Firas Ramlawi forteller dramatiske historier. Ahmed forteller hvordan huset hans ble bombet. Heldigvis slapp han og familien unna med skrekken, men flere av naboene ble drept i angrepet. Senere ble en nevø av Ahmed drept i et annet angrep. Firas måtte også flykte med hele sin familie sørover på Gaza. Han har nå søkt tilflukt i barnehagen i Rafah.


Barnas Dag

Midt oppe i krigshverdagen arrangerte Firas en Barnas Dag i barnehagen i Rafah. Mer enn femti barn deltok. Det ble arrangert leker og sunget sanger, og barna fikk utdelt små leketøy som gaver. Som bildene viser, ble dette arrangementet et lite lyspunkt i den brutale krigshverdagen.


Dagen besto av aktiviteter, leker og sang i et forsøk på å ha en dag fylt med noe annet enn krig for barna.


Kvekerhjelp vil fortsatt støtte barn i Gaza

Kvekerhjelp har støttet barnehager i Gaza siden 1980-tallet. Som en respons på den akutte krisen gav Kvekerhjelp en ekstrabevilgning til PECEP for at personalet kunne ha noe å leve av i de kaotiske dagene og ukene som fulgte 7. oktober. Vi vet at 90 % av denne bevilgningen har nådd fram til de ansatte. Kvekerhjelp er fast bestemt å fortsette støtten til barn i Gaza, men det er ennå ikke klart om det vil bli mulig å gjenåpne de barnehagene som nå er stengt etter de massive ødeleggelsene som krigen har medført.


Vi holder løpene kontakt med våre kontaktpersoner i Gaza. For få dager siden fikk vi høre at det arbeides med å tilby barn som er på flukt sammen med sine familier i byene Khan Younis, Rafah, Nuseirat og Deir al-Balah sør i Gaza et midlertidig aktivitetstilbud i de barnehagene som ikke er ødelagt i krigshandlingene. Mange barn er åpenbart sterkt traumatiserte etter mer enn to måneder med krig. En mulighet til samvær med pedagoger og andre barn vil være et etterlengtet avbrekk fra krigshverdagen. I skrivende stund avventer vi nærmere informasjon om dette tiltaket.


Kvekerhjelp vil vurdere fortløpende hvordan vi best kan bidra i den ufattelig tragiske situasjonen som barn og voksne befinner seg i både på kort og lang sikt. Vi vil komme tilbake med mer informasjon i neste nyhetsbrev, som er planlagt tidlig på nyåret.

Bildene viser hvordan hverdagen til barna burde være, men som nå er umulig på grunn av krigen.

113 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Artikkel om mental helse i Gaza av Dr. Yasser fra GCMHP

"Det som skjedde disse 11 dagene var noe helt annet enn tidligere. Bombingen fortsatte i 25-30 minutter, noen ganger opp til 40 minutter i den samme byen eller det samme området. Du kunne høre bombing

Comentários


bottom of page