top of page
  • emiliehognestad

Dialog er mulig – selv mellom israelere og palestinere

Skrevet av Arnstein Finset, styreleder i Kvekerhjelp

To menn reiser rundt i Europa og snakker om dialog, den ene irsaeler, den andre palestiner. Rami Elhanan er israeler, jøde, og beboer av Jerusalem i sjuende generasjon. Bassam Aramin er palestiner, bosatt i Jeriko på Vestbredden. Begge har mistet en datter i den blodige konflikten mellom Israel og Palestina. Ramis datter, Smadari, ble drept i et selvmordsangrep i Jerusalem, 14 år gammel. Bassams datter, Abir, ble drept av en gummikule skutt av en israelsk politimann da hun skulle i butikken for å kjøpe godteri. Abir ble bare 10 år gammel. Mot alle odds er Rami og Bassam blitt venner og demonstrerer at dialog er mulig, selv mellom mennesker som selv har blitt rammet av motpartens vold.


Rami Elhanan (til venstre) og Bassam Aramin på besøk i Kvekersamfunnets lokaler i Oslo i februar.

 

Parents Circle – et forum for dialog

 

Rami og Bassam besøkte Norge i februar. Vi møtte dem i et møte arrangert av Norges Fredsråd i Kvekersamfunnets lokaler i Oslo. Der fortalte de hver sin historie om noe av det verste som kan skje en forelder: å oppleve sitt eget barn bli drept. Men de fortalte også om hvordan flere foreldre som hadde opplevd det samme fant sammen i et nettverk eller forum som blir kalt The Parents Circle. The Parents Circle – Families Forum (PCFF) er en felles israelsk-palestinsk organisasjon med medlemmer som alle har mistet ett av sine nærmeste familiemedlemmer i konflikten mellom Israel og Palestina.  Dette forumet ble opprettet i 1995 av Yitzhak Frankenthal og noen få israelske familier. Det første møtet mellom etterlatte palestinere fra Gaza og israelske familier fant sted i 1998. Etter hvert omfatter nettverket mer enn 600 familier fra Israel og Palestina.

 

Et arbeid i motbakke

 

For Rami og Bassam har det å møtes på tvers av grenser og nasjonalitet betydd mye. Møtet med mennesker som har vært gjennom det samme som dem har gitt deres egen sorg et nytt perspektiv. Arbeidet i The Parents Circle har vist at det er mulig å føre en dialog selv i den betente konflikten palestinere og israelere, og selv mellom mennesker som selv er rammet av den meningsløse volden. Gjennom mange år har The Parents Circle arbeidet for dialog og forsoning gjennom opplysningsarbeid og informasjonsbesøk på skoler både i Israel og de palestinske områdene, men i det siste slipper de ikke til lenger i israelske skoler.

 

Fredsbevegelsen i Israel står svakt. På spørsmål om dette under møtet med Rami og Bassam svarte Rami at fredsbevegelsen døde under en andre intifadaen i 2000. Men det finnes fortatt spredte tilløp til dialogarbeid (Sjekk ut diverse nettsider nederst på siden).

 

Ramis og Bassams skjebner og deres arbeid for å fremme dialog er beskrevet i en gripende bok med tittelen Apeirogon, skrevet av den irske forfatteren Colum McCann (utgitt på Bloomsbury i 2020).


Nettsteder – fredsaktivister i Palestina og Israel Peace now https://peacenow.org.il/en

Alliance for Middle East Peace

 

Combatants for peace

 

The Parents’ Circle

49 visninger0 kommentarer

Kommentare


bottom of page